ICT Banen - 12 januari 2016

5 tekenen dat je gelukkig bent op je werk

We zijn allemaal op zoek naar geluk. Geluk vind je in persoonlijke relaties en in je hobby’s, maar een groot deel van je leven breng je door op je werk. Daarom is het ook erg belangrijk dat je gelukkig bent op je werk! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega's en natuurlijk werkgever. 

gelukkig op je werkVolgens een recent onderzoek van het Britse Growth Engineering zijn gelukkige medewerkers meer betrokken bij het bedrijf en zijn ze 31% productiever in hun werk dan ongelukkige collega’s. Waar ongelukkige medewerkers gemiddeld genomen wel 10.7 dagen per jaar ziek zijn, zijn gelukkige medewerkers gemiddeld maar 3.9 dagen per jaar afwezig door ziekte. Gelukkig zijn op je werk is dus echt belangrijk: voor jou én voor je baas. Maar hoe kun je merken dat je gelukkig bent op je werk? Dit zijn 5 kenmerken die gelukkige werknemers met elkaar gemeen hebben. Herkenbaar, of juist niet?
 

1. Je loopt praktisch nooit te stressen

Mensen die gelukkig zijn op hun werk, kunnen de rust vinden om hun werkzaamheden te plannen en volgens schema af te ronden. Ze lopen dus praktisch nooit te stressen. Tweederde van alle werknemers (66%) van alle werknemers geeft in recent onderzoek aan dat ze op zondagavond piekeren over de werkzaamheden van de volgende dag. Een kwart geeft zelfs aan dat ze een hekel hebben aan maandagen omdat ze dan weer naar hun werk moeten. Als je gelukkig bent op je werk, heb je juist zin om maandag weer aan het werk te gaan; je krijgt de rust en ruimte om je werkzaamheden realistisch in te plannen, en bent er dan dus niet in je vrije tijd mee bezig in je hoofd.

2. Je hebt een goede band met je collega’s

Werknemers die hun collega’s tot hun vrienden rekenen, zijn gelukkiger op hun werk omdat ze hun werk leuker vinden, een betere moraal hebben, en meer voldoening halen uit hun werk. De meeste mensen ervaren meer motivatie als ze iets binnen een team hebben gepresteerd, dan wanneer ze het solo hebben bereikt. En met wie kun je je werksuccessen vieren, anders dan met je naaste collega’s? Als je de mensen op je afdeling dus vertrouwt en graag met ze samenwerkt, is dat een teken van geluk op het werk.
Ook een goede relatie met je leidinggevenden is een belangrijk teken van werkgeluk: je maakt het ze bovendien ook nog eens makkelijker om naar je toe te stappen, waardoor de samenwerking nóg beter kan worden.

3. Je werk voelt eigenlijk niet als werk

De Chinese filosoof Confucius wist het destijds al: ‘Geef me werk wat ik leuk vind, en ik hoef nooit meer te werken.’ De truc om gelukkig te zijn in je werk, is dus om iets te gaan doen wat helemaal niet als werken voelt. Alleen dan heb je de intrinsieke motivatie om eventuele problemen waar je tegenaan loopt, met een positieve insteek te lijf te gaan.

4. Je maakt promotie

Mensen die gelukkig zij op hun werk, kunnen hun werkgeluk vaak eenvoudig omzetten in keihard, gepassioneerd werken. Ze gaan net iets verder om hun succes te behalen. En als het goed is, wordt dat opgemerkt. Successen worden gevierd, en dat motiveert ze om de volgende keer weer net zo hard te werken. Of nog harder! Zo’n positieve cirkel leidt uiteindelijk ook tot promotie: leidinggevenden houden nu eenmaal van positief ingestelde mensen en zullen er alles aan doen om zulke mensen binnen het bedrijf te behouden.

5. Je draagt echt iets bij met je werk

Als je ziet hoe je werk nut heeft, voel je je onderdeel van iets groters. En dat maakt gelukkig! Mensen zijn wat betreft echt groepsdieren; ze zijn vaak gelukkiger als ze met hun werk het verschil kunnen maken in iemands leven. De meeste mensen die gelukkig zijn in hun werk, kunnen dus vaak exact benoemen hoe zij een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Komt geen van de bovenstaande punten jou bekend voor? Dan wordt het misschien wel tijd voor een nieuwe baan. Werk je in de ICT? Dan kan JouwICTvacature.nl je daar uitstekend mee helpen! We hebben onder meer interessante ICT vacatures in Groningen en Amsterdam of zoek gewoon op de de regio die jouw voorkeur heeft. Wie weet ben jij binnenkort wel een stuk gelukkiger op je werk!

 

 Terug naar overzicht

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  .

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Recente ICT Banen - 12 januari 2016