ICT Banen - 19 januari 2016

Verknal jij je kansen op een nieuwe baan met je lichaamstaal?


smileJe eerste indruk bij een sollicitatie maak je natuurlijk in eerste plaats met je cv en met je motivatiebrief. Maar word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan wordt ook automatisch ook van belang hoe jij jezelf presenteert. Hoe je loopt, praat, je houding terwijl je zit of staat; alles gaat vanaf dat moment meetellen in de beslissing of jij de baan krijgt, of niet. En door de zenuwen is een verkeerde indruk snel gemaakt. Maak jij één van de onderstaande missers met je lichaamstaal en verknal je daarmee je kansen op een nieuwe baan? Snel even checken!


1. Je maakt geen oogcontact

Je weet je niet echt een houding te geven tijdens het gesprek, en omdat je het ongemakkelijk vindt om de interviewer telkens aan te kijken, kijk je maar weg. Naar buiten, of naar de tafel voor je of naar de vloer. Wel zo veilig, denk je. Fout!

De meeste recruiters die JouwICTvacature sprak, vinden het prettig dat je ze regelmatig aankijkt tijdens het gesprek. Als bevestiging van het feit dat je naar ze luistert, maar ook om je antwoord kracht bij te zetten. Als je wegkijkt, zal de interviewer het idee krijgen dat je verschrikkelijk onzeker bent, dat je geen goed antwoord op de vraag hebt, of dat je aan het liegen bent. Het hoeft niet waar te zijn, maar zo kan je wel overkomen. En dat wil je niet!


2. Je (glim)lacht niet één keer tijdens het gesprek

Je wilt zakelijk overkomen en zet gedurende het hele gesprek je ‘poker face’ op. Zo weet de interviewer in ieder geval dat je een serieuze en professionele werknemer bent, die zijn tijd niet verdoet aan flauwe grappen of andere onzin. Toch? Fout!

Sollicitanten die regelmatig glimlachen komen vaak over als zelfverzekerd, open, energiek en als een warm persoon. Mensen die nooit lachen of glimlachen, komen eerder over als streng, bars of weinig betrokken. Welke eigenschappen denk jij dat het beste scoren tijdens een sollicitatiegesprek? Juist. Smile, dus!


3. Onderuitgezakt zitten of in elkaar gedoken staan

Als je van jezelf weet dat je de neiging hebt om met afhangende schouders te staan, of juist met opgetrokken schouders, let daar dan extra op als je een sollicitatiegesprek in gaat. Je lichaamshouding zegt namelijk meer dan duizend woorden. Vergeet niet dat je je eerste indruk vaak al maakt in de wachtruimte: ga dus ook daar niet onderuitgezakt in een stoel hangen. Let vanaf het moment dat je je entree maakt op je postuur.

Zorg er voor dat je nek en kruin in lijn zijn met je ruggengraat, en breng je schouders naar achteren en naar beneden. Als je zit, raakt alleen je onderrug de stoelleuning en heb je verder een actieve houding. Houd je dit aan, dan kom je niet alleen geloofwaardiger, sterker en fitter over; je voelt je ook nog eens sterker en zelfverzekerder. Allemaal winst in een sollicitatiegesprek!


4. Aan je haar, gezicht of aan dingen op tafel friemelen

Heel veel mensen doen dit in een één-op-één gesprekssituatie en zijn zich er nauwelijks van bewust: prutsen en friemelen. Aan hun haar, hun gezicht, hun kleding of aan die pen die toevallig op tafel ligt. De feiten zijn bekend, maar wat is er precies op tegen? Nou, eigenlijk alles. Je leidt de interviewer er niet alleen mee af, je geeft ook nog eens de indruk dat je zenuwachtig of verveeld bent. Ook al ben je dat totaal niet! Niet doen dus.

Weet je van jezelf dat je de neiging hebt om te gaan frunniken, pulken of prutsen? Zorg er dan voor dat je je handen bewust in je schoot legt en ze daar laat tijdens het gesprek. Stay in control!


5. Een slappe handdruk geven

Het is een klassieker, maar het wordt nog maar al te vaak gedaan: een slap handje geven bij binnenkomst. Terwijl de handdruk juist hét moment is waarop jij jezelf moet laten zien! Met een slappe handdruk kom je zenuwachtig, verlegen en weinig daadkrachtig over. Pak de interviewer zijn of haar hand volledig en goed vast: zorg voor palm-op-palm-contact, vouw je duim en zorg voor een gematigde knijpactie. Té hard knijpen is ook weer niet goed! Het laatste wat je wil, is je interviewer een zere hand bezorgen.


6. Met gekruiste armen staan of zitten

Een gesloten houding is weinig uitnodigend. Als je je armen voor je kruist, ben je niet erg benaderbaar en kom je over alsof je je niet op je gemak voelt; of je dat nu staand of zittend doet. De interviewer zal de indruk krijgen dat je iets te verbergen hebt of dat je iets tegen hem of haar hebt. Zorg er dus voor dat je handen zichtbaar zijn en dat je je lichaam niet afschermt met je armen.

 

Meer sollicitatietips?


Wil je je optimaal voorbereiden op je sollicitatiegesprek? Dan is er natuurlijk meer van belang dan je lichaamshouding alleen. Naast interessante vacatures heeft JouwICTvacature daarom een hele reeks sollicitatietips voor je, die je helpen om je sollicitatie op alle fronten voor te bereiden. Zo haal je altijd het maximale uit je gesprek! En ook voor het schrijven van een solide cv en een sterke motivatiebrief hebben we praktische tips, waar je direct mee aan de slag kan.

 

Recente ICT Banen - 19 januari 2016

Meer weten?

Je kunt ons bellen: 050 - 2101001

...of neem contact op: